Deutsch als eine Wissenschaftssprache - Rosandić, Željka (Array, 2008)
Sažetak: U ovom radu prikazan je njemački kao jezik znanosti. Jezik je oduvijek bio važan za znanost. Grčki, a zatim i latinski, dugo su vremena bili jedini jezici koji su korišteni u znanstvenim krugovima. Tek u 19. stoljeću njemački je jezik postao međunarodno važan i priznat. Velika većina svjetskih stručnjaka objavljivala je rezultate svojih istraživanja na njemačkom, koji je bio obvezan predmet na vodećim sveučilištima u Europi i Americi. Situacija se drastično promijenila nakon I. i II. svjetskog rata, kada su mnogi znanstvenici morali napustiti Njemačku, te su počeli objavljivati na engleskom jeziku. Iako je njemački izgubio na važnosti, još uvijek je bitan za znanost zato što se znanstvene publikacije, koje su objavljene na njemačkom, nalaze na drugom mjestu