Pravo pacijenata na obaviještenost, s posebnim osvrtom na zaštitu tajnosti podataka o zdravstvenom stanju pacijenata - Čizmić, Jozo (2008)
Sažetak: Pravo pacijenta na obaviještenost (o njegovom zdravstvenom stanju i postupku liječenja) jedno je od temeljnih pacijentovih prava, uređenih i zajamčenih odredbama Zakona o zaštiti prava pacijenata, odredbama drugih propisa kojima se uređuje zdravstvena djelatnost te brojnim međunarodnim konvencijama i deklaracijama iz područja zdravstva.U radu je autor nastojao ukazati na pojam i sadržaj prava na obaviještenost, načine obavješćivanja pacijenta, liječnikovu dužnost obavješćivanja pacijenta, pojam drugog stručnog mišljenja, prava pacijenata na kojima se vrše istraživanja na obaviještenost, odbijanje primitka i odricanje od prava na obavijest te na prekršajnu odgovornost zbog povrede prava pacijenta na obaviještenost.Kako podaci o zdravstvenom stanju pacijenta nisu samo predmet interesa tog pacijenta, nego sve češće do tih podataka dolaze ili namjeravaju doći i druge osobe, ovlašteno ili neovlašteno, autor u radu ukazuje na potrebu i načine zaštite tajnosti podataka o zdravstvenom stanju pacijenta. Posebno se osvrće na liječničku tajnu kao jedan od (naj)učinkovitijih instrumenata zaštite privatnosti pacijenta, odnosno zaštite tajnosti podataka o njegovom zdravlju, te nastoji ukazati na uzroke i načine povrede liječničke tajne, na posljedice neovlaštenog odavanja liječničke tajne te na slučajeve kada je trećim (pravnim ili fizičkim) osobama otkrivanje podataka o zdravstvenom stanju pacijenta dopušteno
Bibliografske bilješke uz tekst
Summary ; Zusammenfassung ; sommario
Keywords: Prava pacijenata -- Pravo na obaviještenost -- Zaštita privatnosti -- Liječnička tajna