Uvod u načela europskog ugovornog prava : (Landova načela) - Petrić, Silvija (Array, 2008)
Sažetak: R ad je posvećen analizi nekih okvirnih pitanja vezanih za Načela europskog ugovornog prava. U prvom redu pozornost je usmjerena na razloge koji su naveli članove Landove komisije da pristupe izradi Načela, odnosno na najvažnije probleme ujednačavanja europskog privatnog prava. Analizirani su ciljevi koji se postižu donošenjem Načela (utvrđivanje zajedničke jezgre europskih nacionalnih ugovornih prava i ustanovljavanje zajedničke infrastrukture za harmonizaciju privatnog prava u Europskoj uniji). U svezi s tim pažnja je posvećena i mogućim razinama i oblicima primjene Načela. Za pravilno razumijevanje uloge i smisla Načela potrebno je bilo definirati i izvore koji su utjecali na izradu Načela, metodološka opredjeljenja njihovih autora, strukturu i stilska obilježja Načela, kao i utvrditi razloge koji određuju opseg predmeta kojim se Načela bave