Metodologija vrednovanja kvalitete tkanina za suncobrane u uvjetima primjene - Tomljenović, Antoneta (Array, 2008)
Za objektivno vrednovanje trajnosti funkcionalnih svojstava tkanina za izradu suncobrana i drugih zaštitnih sjenila u uvjetima primjene te njihovog što potpunijeg deklariranja, ustanovljena je potreba dopune postojećih norma koje obrađuju tu tematiku, kao i potreba daljnjeg razvoja metodike ispitivanja. Stoga je u radu dat prijedlog metodike sustavnog pristupa cjelovitom vrednovanju trajnosti zaštitne i funkcionalne učinkovitosti tekstilnih materijala. Postupak vrednovanja obuhvaća: specificiranje svojstava relevantnih za ocjenu funkcionalnosti i trajnosti materijala, obradu uzoraka u uvjetima simulacije praktične primjene, odabir najprikladnijih metoda i postupaka ispitivanja definiranih svojstava te ispitivanje i ocjenu. Obrade obuhvaćaju izlaganje uzoraka djelovanju Sunčevog zračenja i atmosferilija u prirodnom okružju, simulaciju opetovanog okišnjavanja i simulaciju održavanja sjenila višekratnim pranjem. Za završno iskazivanje ocjene trajnosti funkcionalno-uporabnih svojstava materijala tijekom uporabe sjenila bitne su promjene relevantnih svojstava materijala do kojih dolazi tijekom obrada. Predložena shema objektivnog vrednovanja primijenjena je za ocjenu trajnosti različito oplemenjenih poliesterskih tkanina tržišno namijenjenih izradi suncobrana te se pokazala zadovoljavajućom i potpuno prihvatljivom