An investigation into air permeability of terry fabrics regarding the processes of finishing = Istraživanje propusnosti zraka frotirnih tkanina u ovisnosti o primijenjenom postupku dorade - Petrulyte, Salvinija (Array, 2008)
Sažetak: U radu su prikazana istraživanja i ovisnost propusnosti zraka o parametrima procesa dorade. Za ispitivanja su upotrijebljene frotirne tkanine od pamučnih i lanenih pređa (od čistog lana i mješavina lan/pamuk) u 28 različitih frotirnih konstrukcija, različitih struktura na kojima su istraživani različiti postupci dorade. Znatan utjecaj na propusnost zraka ima svojstvo kvašenja i upotrijebljeni postupci dorade tkanina: pranje s deterdžentima ili bez njih, pranje s deterdžentima i sredstvima za kondicioniranje, omekšavanje, kalandriranje i tambliranje. Uočeno je da je propusnost zraka najveća kod tkanina koje nisu ni na koji način dorađene, dok tamblirane tkanine imaju najmanju propusnost zraka. Frotirne tkanine se skupljaju u procesu dorade, posebno nakon pranja. Utvrđeno je da se s produljenim vremena pranja smanjuje propusnost zraka ispitivanih tkanina. Postupkom pranja bez deterdženata u trajanju od 2 sata smanjuje se propusnost zraka za 2 puta kod ispitivanja nebijeljenih tkanina od mješavine lan/pamuk, a za 2,4 puta kod ispitivanja istih bijeljenih tkanina, u odnosu na nedorađenu tkaninu. Pranjem s deterdžentom i sredstvom za kondicioniranje u trajanju od 1 sata smanjuje se propusnost zraka tkanina do vrijednosti 238,7 – 202,1 mm/s