Cyclodextrin-based pharmaceuticals - Jug, Mario (Array, 2008)
Sažetak: Ciklodekstrini, ciklički oligosaharidi, predstavljaju skupinu farmaceutskih pomoćnih tvari koja je svojom multifunkcionalnošću privukla značajan interes. Temeljni razlog njihove popularnosti je u svojstvu ciklodekstrina da stvaranjem inkluzijskih kompleksa mijenjaju nepovoljne karakteristike lijekova, kao što je neugodan okus, niska topljivost u vodi i kemijska nestabilnost. Također, ciklodekstrini mogu povećati bioraspoloživost lijeka neovisno o putu primjene. Zahvaljujući biokompatibilnosti i netoksičnosti, ciklodekstrini se mogu koristiti u ljekovitim oblicima namijenjenim za različite putove primjene, uključujući oralni, okularni, nazalni te parenteralni put. Cilj ovog članka je istaknuti važnost i funkcionalnost ciklodekstrina u različitim ljekovitim pripravcima te naznačiti smjerove daljnjeg razvoja