Salomon Stricker (1834-1898) : a pioneer micro-biologist - Holubar, Karl (Array, 2008)
Sažetak: U radu se iznose osnovni biografski podaci o austrijskom pioniru eksperimentalne medicine Salomonu Strickeru (1834.-1898.) te se podvlači poveznica njegova eksperimentalnog rada s važnim istraživačkim projektima tog vremena. Osvjetljen je utjecaj Strickera na Carla Heitzmanna (1836.-1896.) te na Carla Kollera (1857.-1944.) koji je uveo kokain u oftalmologiju. Strickerovom eksperimentalnom utjecaju pripisuje se Kollerov istražvački interes, što je do sada bilo nepoznato u objavljenoj literaturi. Stricker je istražujući ulogu kapilara staničnu diapedezu i diobu utro put kasnim istraživanjima na području fiziologije, imunologije i alergologije