Atopic dermatitis - Lipozenčić, Jasna (Array, 2008)
Sažetak: U radu se iznose različito nazivlje za atopijski dermatitis, definicija ove kronične upalne bolesti s nasljednom sklonošću koju obilježava izraziti svrbež, tipična klinička slika i često udruženost s drugim atopijskim bolesti kao što astma i/ili rinitis. Ova atopijska bolest je u stalnom porastu broja oboljelih i učestalost se kreće između 0,6 – 20.5%. Tijek bolesti je recidivirajući s različito dugim remisijama. U oko trećine bolesnika remisija je nakon 2. godine života, odnosno nakon 5. godine života. Oko 40% djece s atopijskim dermatitisom razvije kasnije u životu bronhijalnu astmu. Smatra se da je uzrok tomu izloženost peludima, manjim izvorima infekcija, kontaktu sa kućnim ljubimcima, starija životna dob majke i brojni alergeni u hrani. Detaljno se navode svi faktori okoliša kao i mikrobijelni uzroci (bakterije, gljive, Malassezia furfur, dermatofiti, virusi), psihosomatski faktori, klinička slika u različitim dobnim skupinama, te druge udružene dermatoze kao i dijagnostički i terapijski postupak