Current laboratory diagnosis of allergy - Dodig, Slavica (Array, 2008)
Sažetak: Zahtjevi laboratorijske dijagnostike alergijskih bolesti odnose se na odabir analiza koje bi trebale: 1. odrediti vrstu alergijske reakcije otkrivanjem humoralnih (ukupni IgE) i staničnih (broj eozinofilnih odnosno bazofilnih granulocita, eozinofilni kationski protein); 2. otkriti pokretače alergijske reakcije (specifični IgE na pojedinačne uzročne alergene, testovi ex vivo aktivacije bazofilnih granulocita – leukotrijeni, CD63, histamin); 3. procijeniti klinički tijek reakcije (triptaza za ranu reakciju, eozinofilni kationski protein za kasnu reakciju); 4. omogućiti praćenje uspješnosti specifične imunoterapije (ukupni i specifični IgE, specifični IgG4 i IgG1, omjer IgG4/IgG1, proalergijski i proupalni citokini); 5. odrediti dijagnostičku djelotvornost određivanja pojedinih humoralnih ili staničnih posrednika alergijske reakcije (osjetljivost, specifičnost, pozitivna i negativna, predvidljiva vrijednost). Iako su laboratorijska istraživanja korisna u dijagnozi i liječenju alergijskih bolesti, brojni problemi još su neriješeni. Ti se problemi mogu svrstati u tri glavne kategorije: preanalitička (uzorkovanje), analitička i poslijeanalitička (tumačenje, praćenje, ponavljno testiranje) faza laboratorijskog određivanja