Castellum Tariona - Miletić, Alen, arheolog (Array, 2008)
Sažetak: Prema Plinijevu opisu obale od Scardone do Salone (Plin., N. H. III, 141), castellum Tariona nalazio se na obali staroga teritorija delmatskih Tariota, na zapadnoj strani Hilejskog poluotoka. Njegove ostatke možemo tražiti u ruševinama gradina Stari Šibenik i Mendulina, koje se nalaze sjeverno iznad grebaštičke doline. Gradine su smještene na dva susjedna vrha, te tako cine prostornu cjelinu. Po površinskom materijalu i načinu gradnje bedema razlikuju se od ostalih gradina. Sudeći prema površinskim nalazima i specifičnoj arhitekturi, ta dva moćna utvrđenja nedvojbeno kontinuiraju od 2. do 1. st. pr. Kr