Dekret nadvojvode Ferdinanda iz 1599. o izgonu protestanata - Ćutić Gorup, Maja (Array, 2009)
Sažetak: Na temelju analize Dekreta nadvojvode Ferdinanda o izgonu protestanata (1599.) autorica obrađuje protureformacijsko djelovanje habsburških vlasti u austrijskoj Istri kao dijelu Nutarnje Austrije. Teško je preciznije govoriti o raširenosti reformacije u Pazinskoj knežiji jer su oni koji su je širili djelovali u tajnosti, zbog zabrana i progona austrijskih nadvojvoda, te mnogi od njih nisu prešli na novu vjeru. Još neistraženi izvori o suzbijanju reformacije od habsburških vlasti predstavljaju važan dokaz o postojanju protestanata i širenju luteranske vjere u austrijskoj Istri