Severe late-onset nosocomial pneumonia caused by Chlamydophila pneumoniae - Kutleša, Marko, liječnik (Array, 2009)
Prikazuju se dva slučaja kasnog nastupa teške bolnički stečene pneumonije uzrokovane bakterijom Chlamydophila pneumoniae. Klinički tijek bolesti u ovih bolesnika ukazuje na to da bolnički stečena pneumonija izazvana ovim uzročnikom može dovesti do teške respiracijske insuficijencije i sindroma akutnog respiracijskog distresa, poglavito u bolesnika sa značajnim istodobno prisutnim bolestima i tijekom poslijeoperacijskog razdoblja. U oba bolesnika se za liječenje pneumonije primijenio intravenski azitromicin