Ivan Merz, suutemeljitelj i idejni vođa hrvatskoga Orlovstva - Matić, Zdravko (Array, 2009)
Sažetak: Nakon povratka iz Pariza, Ivan Merz odmah se angažirao u Hrvatskome katoličkom pokretu (HKP), s čijim se programom upoznao još za vrijeme svoga boravka na Vojnoj akademiji u Bečkome Novom Mjestu i studija u Beču i Parizu. Merz je znao da je HKP dijelom politiziran. Stoga je čvrsto odlučio da će raditi na njegovoj depolitizaciji. Njegova je prvotna zasluga što je kao suutemeljitelj Hrvatskoga orlovskoga saveza u tu organizaciju uveo načela Katoličke akcije (KA). Iako se zbog svojih ideja izravno sukobio s Hrvatskim katoličkim senioratom, Merz nije odustao od načela Katoličke akcije. Štoviše, želio je da nakon Hrvatskoga orlovskog saveza i druge omladinske i studentske organizacije budu postavljene na istim načelima. Autor na temelju arhivske građe analizira koja je bila stvarna uloga blaženog Ivana Merza u ključnom razdoblju od 1923. do prvih sukoba sa Senioratom