Most common clinical presentations of cutaneous mastocytosis - Bulat, Vedrana (Array, 2009)
Pojam mastocitoza predstavlja skupinu rijetkih, uglavnom sporadičnih i klinički heterogenih bolesti koje nastaju uslijed hiperplazije mastocita u tkivima. Bolest se očituje kroz nekoliko kliničkih slika: od indolentnog kožnog do sistemskog i malignog oblika. Mastocitoza se očituje na koži kao mastocitom, urticaria pigmentosa i rijetko kao difuzna mastocitoza kože