Model-driven software development and descrete event simulation : concepts and example - Sandu, Thomas (Array, 2009)
Razvoj programske podrške zasnovane na modelu (MDSD) postaje prevladavajuća paradigma u programskom inženjerstvu. Kako su modeli uvijek imali središnju ulogu u simulacijama, neki su aspekti na modelu zasnovanog razvoja programske podrške od posebno velike pomoći pri simulacijama diskretnih sustava (DES). U ovome se radu opisuje primjer razvoja arhitekture za DES po MDSD konceptu. To uključuje generiranje koda za objektno orijentirani simulacijski okvir DESMO-J zasnovan na novom UML profilu za DES te korištenje tehnika i alata za MDSD. Na osnovi primjera, razmatrani su opće prednosti i nedostaci primjene MDSD za razvoj simulacijskih modela i interaktivnih simulacijskih alata. Predložen je modelski ciklus za simulacijske studije koji omogućuje primjenu navedenih na modelu zasnovanih tehnika