Multi-agent highway toll collection system - Štula, Maja (Array, 2009)
Članak opisuje elektroničku naplatu cestarine (ENC), tehnologije koje se koriste pri ENC-u i pitanje interoperabilnosti te predlaže moguće rješenje problema interoperabilnosti utemeljeno na više-agentskoj tehnologiji i novo razvijenim ENC ontologijama. RFID (Radio Frequency IDentification) tehnologija je temelj ENC sustava za identifikaciju korisnika. Jedinstveni standard za ENC sustave još nije definiran pa interoperabilnost ENC sustava s obzirom na definiciju klasa vozila i identifikaciju korisnika još uvijek nije riješena. Problem interoperabilnosti proizlazi iz različitih modela naplaćivanja raznih operatora. Postoji potreba za definiranjem prilagodljivog sustava zasnovanog na novim definiranim ENC ontologijama koji se može koristiti za naplatu cestarine u raznim poslovnim rješenjima. Predložena metoda predstavlja jasnu specifikaciju i realizaciju interoperabilnog ENC-a