On design, measurement tools and robust control of wireless telecommunication networks - Gadewadikar, Jyotirmay (Array, 2009)
Kroz godine je mnogo postignuto u optimizaciji multivarijabilnih sustava kroz rigorozan matematički teoretski pristup. U isto vrijeme, u bežičnoj telekomunikacijskoj industriji radilo se na metodama za mjerenje i analizu kako se moglo optimirati rad telekomunikacijske mreže. Glavna tema ovog rada je uvod u analizu koja povezuje teoriju regulacijskih sustava i optimiranje rada bežičnih telekomunikacijskih mreža. Neke postojeće mjerne metode su također objašnjene. Izbor mjernih metoda i mjerenja potrebnih za uspostavljanje optimalne i pouzdane bežične telekomunikacijske mreže uključuje uspostavljanje ravnoteže između pouzdanosti, kapaciteta i cijene u zadovoljavanju trenutnih i budućih potreba korisnika. Uspostavljanje i održavanje efikasne bežične telekomunikacijske mreže jesvakodnevni izazov. Ovaj rad prvo identificira parametre koji mogu i trebaju biti mjereni kako bi se omogućilo optimiranje rada mreže. Zatim je data kratka analiza opreme za mjerenje uz objašnjenje hardwera za takva mjerenja. Na kraju je dana struktura robusnog regulatora za bežične telekomunikacijske mreže