Influence of saturation on on-line estimation of synchronous generator parameters - Despalatović, Marin (Array, 2009)
U radu se razmatra "online" estimacija rotorskih parametara sinkronog hidrogeneratora u uvjetima zasićenja. Razvijen je jedan novi model zasićenog sinkronog stroja s istaknutim polovima koji se temelji na mjerenjima sinkronih reaktancija u stacionarnom stanju. Na temelju tog modela simulirani su odzivi zasićenog sinkronog generatora pri promjeni uzbudnog napona. Odzivi dobiveni simulacijom korišteni su za testiranje estimacijskih postupaka i modela u uvjetima zasićenja, kako za uzbudni tako i za prigušni namot. U usporedbi s nezasićenim stanjem, pokazano je da estimacijski modeli postaju kompleksniji dok su estimacijski postupci manje robusni. Napose, kada se razmatra prigušni namot, pokazano je da estimacijski postupak daje pogrešne parametre ako karaketristika zasićenja stroja nije potpuno točna. Prikazani su rezultati mjerenja dobiveni na generatoru snage 34 MVA u hidroelektrani Peruća. U radu se također razmatra utjecaj mjernog šuma na estimacijski postupak