Utjecaj maceracije masulja na kakvoću vina : Rajnski rizling - Jakobović, Snježana (Array, 2009)
Vina Rajnskog rizlinga proizvedena standardnom tehnologijom za bijela vina te maceracijom masulja od 3 sata i maceracijom masulja od 6 sati analizirana su kako bi se utvrdile razlike u kemijskom sastavu i senzornim svojstvima. Kemijska analiza provedena je nakon fermentacije, a senzorno ocjenjivanje 3 mjeseca nakon fermentacije. Vina dobivena maceracijom masulja od 3 sata senzorno su ocijenjena najbolje dok su vina dobivena maceracijom od 6 sati te standardnom tehnologijom bila slabije kakvoće. Po kemijskom sastavu vina dobivena maceracijom masulja nisu se međusobno razlikovala, dok su vina dobivena standardnim postupkom proizvodnje za bijela vina imala niži ukupni ekstrakt, pepeo, hlapivu kiselost i ukupne fenole