Design and implementation of remote control system for reactor vessel weld inspection manipulator - Draganjac, Ivica (Array, 2009)
U ovom radu opisan je postupak projektiranja i implementacije sustava za udaljeno upravljanje robotskim manipulatorom koji služi za ispitivanje zavara na posudama nuklearnih reaktora. Opisani sustav temelji se na komunikacijskoj arhitekturi tipa TCP/IP klijent-poslužitelj, te omogućuje provedbu cjelokupnog postupka ispitivanja na daljinu, bez potrebe izlaganja opasnoj radijaciji koja je uobičajeno prisutna u okruženju nuklearnog reaktora. Postupak ispitivanja provodi se korištenjem razvijene programske aplikacije, koja putem grafičkog korisničkog sučelja operateru nudi alate za planiranje potrebnih trajektorija, njihovu provjeru na virtualnom 3D modelu posude i manipulatora, te izvršavanje na udaljenom manipulatoru. Operateru je također omogućen uvid u trenutno zbivanje u posudi tijekom cijelog postupka ispitivanja, paralelnim praćenjem virtualne 3D scene, te video slika s dvije specijalne kamere ugrađene na manipulatoru