Specialty optical fibers : analysis and characterization - Šipuš, Zvonimir (Array, 2009)
U ovom radu, primjenom specijaliziranih numeričkih postupaka, dan je detaljan uvid u nove vrste optičkih vlakna. U prvom dijelu opisan je algoritam za analizu kružnosimetričnih višeslojnih optičkih vlakana, koji se temelji na spektralnom pristupu. Algoritam izračunava Greenove funkcije promatranih vlakana, te locira polove koji odgovaraju propagiraju´cim modovima u samom vlaknu. Daljnjom analizom svojstava polova moguće je za sve prisutne modove dobiti vrijednosti polja u svjetlovodu, parametre gušenja, gubitke uslijed savijanja i disperzijska svojstva. Pri tome samo optičko vlakno može imati vrlo složen profil indeksa loma. U drugom dijelu prikazan je pristup za analizu novih vrsta svjetlovoda koji spadaju u grupu tzv. fotoničkih kristalnih svjetlovoda. Ovi svjetlovodi mogu sadržavati razne varijacije u strukturi jezgre ili plašta, te je stoga analiza u ovom slučaju temeljena na modalnoj dekompoziciji električnog polja u prostornoj domeni. U oba razmatrana slučaja dobiveni rezultati se dobro poklapaju s ranije objavljenim rezultatima, ili gdje je to bilo moguće, s mjernim rezultatima