Widget-oriented consumer programming - Srbljić, Siniša (Array, 2009)
Današnji potrošaču usmjereni primjenski programi grade se od složenog skupa umreženih sklopovskih i programskih komponenti. Pružatelji usluga povezuju komponente u radne tijekove kojima se postižu zahtijevana funkcijska svojstva i zadovoljavajuća razina kakvoće usluge. Međutim, za poboljšanje kakvoće korisničkog doživljaja, primjenski programi potrošaču se izlažu u obliku udomljenika, odnosno skupa programskih komponenti u obliku primjenskih programa kojima se rukuje putem web preglednika. Udomljenici se grade za različita područja primjene, od široko primjenjivog upravljanja osobnim financijama do usko specijaliziranih analiza podataka o stanju mora, klime i atmosfere. Kako bi ugrađena svojstva kakvoće usluge nadopunili vlastitim mjerilima kakvoće doživljaja, potrošači nad skupom udomljenika grade poosobljene radne tijekove. Izgradnja radnog tijeka sastoji se od izbora potrošaču prikladnih udomljenika za pribavljanje, obradu i prikaz informacija te njihovog povezivanja u cjelinu međudjelovanjem putem pripadajućih grafičkih korisničkih sučelja. Kako bi se izbjeglo učestalo ručno upravljanje radom skupa udomljenika, u ovom radu predlažemo Geppeto, potrošaču usmjerenu radnu okolinu za programiranje radnog tijeka na razini udomljenika. Izgradnja radnog tijeka zasnovana je na skupu potrošački programirljivih udomljenika, čijom se ugradnjom u radni tijek primjenskog programa automatizira rad primjenskih udomljenika. Predložena okolina potrošačima omogućava izgradnju primjenskih programa prilagođenih vlastitim mjerilima kakvoće doživljaja. Nadalje, ukupni stvaralački potencijal društvene zajednice mnogostruko je povećan zbog velikog broja korisnika kojima je omogućeno sudjelovanje u razvoju primjenskih programa