Florističke značajke suhih travnjaka Požeške kotline - Zima, Dinko (Array, 2009)
Floristička istraživanja suhih travnjaka na području Požeške kotline obavljena su tijekom 2003. i 2004., te djelomično 2005. i 2006. godine na obroncima Psunja i Babje gore te na sjevernom dijelu Požeške kotline. Pronađeno je 177 biljnih vrsta iz 38 porodica. Najbrojnije vrstama su porodice Fabaceae (14,1%), Asteraceae (13,6%) i Poaceae (10,7%). U spektru životnih oblika dominiraju hemikriptofiti (70,0%) i terofiti (12,4%). Najviše biljnih vrsta pripada euroazijskom (35,4%) i južnoeuropskom (16,9%) flornom elementu. Analizom tla utvrđeno je da pripadaju slabo bazičnim do neutralnim tlima (pH 7,23 – 8,28)