Utjecaj pridruživanja Europskoj uniji na strateške planove obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - Franić, Ramona (Array, 2009)
S obzirom na izvjestan pristup Hrvatske Europskoj uniji, hrvatski poljoprivrednici su uglavnom zabrinuti za svoju budućnost u uvjetima otvorenog europskog tržišta, osobito zbog činjenice da u Hrvatskoj prevladavaju usitnjena, nekonkurentna i staračka gospodarstva s visokim troškovima proizvodnje. Takva obilježja poljoprivrede, suprotna načelima ekonomije razmjera, utječu na povećan oprez i bojazan od posljedica pridruživanja Europskoj uniji. Nove okolnosti i postupna prilagodba zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije već sad snažno utječu na odabir strategija i ciljeva gospodarstava. Stoga su ciljevi ovog rada bili ustanoviti kako hrvatska obiteljska poljoprivredna gospodarstva ocjenjuju svoje poslovne izglede u uvjetima pristupa Europskoj uniji, identificirati pozitivna i negativna očekivanja od tog procesa i predložiti mjere agrarne politike koje bi trebale popratiti njihova očekivanja