Utjecaj klimatskih uvjeta i značajki tla na prinose usjeva uzgajanih u plodoredu - Špoljar, Andrija; Kisić, Ivica; Kvaternjak, Ivka; Marenčić, Dejan, agronom; Žibrin, Dragutin (2009)
Istraživanja su provedena na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima (N: 46o01'12'' E: 16o33'61'') na proizvodnoj površini od jednog hektara u četiri polja plodoreda. U plodoredu su uzgajani kukuruz, zob, lupina i djetelinsko-travna smjesa (DTS). Pokus je proveden na močvarno glejnom hipoglejnom tlu ilovaste teksture. Istraživan je utjecaj značajki tla i klimatskih uvjeta na prinose uzgajanih usjeva. Utvrđeni su pozitivni korelacijski odnosi između prinosa usjeva i kapaciteta tla za vodu, sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu te kapaciteta tla za zrak
Bibliografija: 24 jed
Abstract
Keywords: Plodored -- Klimatski uvjeti -- Tlo