Vaskularna flora Istre : ugrožene i rijetke svojte - Vitasović Kosić, Ivana (Array, 2009)
Ugrožena i rijetka vaskularna flora Istre analizirana je s obzirom na primjenu kategorija ugroženosti iz 1994. i 2005. godine. S obzirom na kategorizaciju ugroženosti iz 2005. godine, za Istru su zabilježene 103 svojte ugroženih biljaka od kojih je 17 svojti svrstano u kategoriju kritično ugroženih (CR), 21 svojta je ugrožena (EN), a najviše svojti - njih 38 u kategoriji je osjetljivih (VU). Najzastupljenija porodica je Orchidaceae kojoj pripada 26 vrsta (25.24%)