Optimal methods of antigen retrieval for organic anion transporters in cryosections of the rat kidney - Brzica, Hrvoje, veterinar; Breljak, Davorka; Ljubojević, Marija; Balen Eror, Daniela; Micek, Vedran; Anzai, Naohiko; Sabolić, Ivan, liječnik (2009)
Za imunocitokemijsku (IC) lokalizaciju antigena uzorci tkiva ili stanica obično se denaturiraju fi ksacijom, a potom se odmah smrznu i naresci režu kriostatom ili se uklope u parafi n prije rezanja narezaka. Parafi n se kasnije odstrani alkoholima. p-Formaldehid (PFA; formalin) čest je fiksativ, koji čuva antigeničnost proteina, ali oštećuje morfologiju stanica i "maskira" vezna mjesta za protutijela (epitope). Za "demaskiranje" epitopa potrebno je primijeniti neku od metoda otkrivanja (regeneracije) antigena (RA). Namjera ove studije jest: a) odrediti optimalnu metodu RA u kriostatskim narescima PFA-fi ksiranih bubrega in vivo za prijenosnike organskih aniona (Oat) smještene u bazolateralnoj (Oat1, Oat3) i četkastoj (Oat2, Oat5).
Znanstveni skup "Aktualna istraživanja u zaštiti zdravlja radnika i zdravstvenoj ekologiji", Zagreb, 28.11.2008.
Bibliografija: 21 jed.
Sažetak
Keywords: Imunocitokemija -- Imunofluorescencija