Evaluation of the cytogenetic status of human lymphocytes after exposure to a high concentration of bee venom in vitro - Garaj-Vrhovac, Vera (Array, 2009)
Cilj ovog istraživanja je procjena staničnog statusa ljudskih limfocita periferne krvi nakon tretmana visokom koncentracijom pčelinjeg otrova u in vitro uvjetima primjenom alkalnog kometnog testa i mikronukleusnog testa. Limfociti su bili izloženi pčelinjem otrovu u koncentraciji od 100 µg mL-1 u različitom vremenu (od 10 min do 24 h). Rezultati kometnog testa upućuju na oštećenje molekule DNA povećanjem parametara kometnog testa (dužina repa, intenzitet repa i repni moment) te prisutnost limfocita s visokom učestalosti kometa s dugim repovima (LTN). U tim stanicama učestalost LTN premašuje 95 % ukupne raspodjele vrijednosti LTN dobivene za sve stanice kontrolnog uzorka. Parametri mikronukleusnog testa (broj mikronukleusa, nukleoplazmatski mostovi i nuklearni pupovi) također pokazuju značajan porast u odnosu na odgovarajući kontrolni uzorak (P<0,05). Rezultati dobiveni ovim tehnikama upućuju na to da pčelinji otrov u visokoj koncentraciji uzrokuje staničnu nestabilnost te na potrebu daljnjih istraživanja mehanizama djelovanja pčelinjeg otrova i njegovih sastavnica na ljudske stanice u svrhu primjene prirodnih spojeva posebice u medicinskoj praksi