Effect of organic and mineral soil fractions on sorption behaviour of chlorophenol and triazine micropollutants - Stipičević, Sanja (Array, 2009)
Uspoređena je sorpcija 2,4,6-triklorfenola, 2,3,4,6-tetraklorfenola i pentaklorfenola te različito supstituiranih triazinskih spojeva - klortriazina atrazina, metiltiotriazina ametrina, metoksitriazina atratona i razgradnih produkata atrazina hidroksiatrazina i didealkiliranog atrazina – u površinskom tlu i sedimentu vodonosnika prije i nakon uklanjanja organske tvari te u huminskoj kiselini. Izračunani su koefi cijenti Freundlichove izoterme Kf i 1/n te izmjena slobodne energije (∆G°) za sve spojeve i sorbense. U skladu s pH-vrijednostima sorbensa u svim su sorpcijskim pokusima s nativnim tlom i sedimentom prevladavali klorfenolatni anioni i neutralni triazinski spojevi. U pokusima s huminskom kiselinom klorfenoli, atrazin i didealkilirani atrazin postojali su kao neutralne vrste, dok su hidroksiatrazin, atraton i ametrin bili većim dijelom protonirani. Sorpcija svih spojeva u prirodnom tlu i sedimentu uključuje uz hidrofobnu particiju i specifi čne polarnije interakcije ovisne o kiselosti/bazičnosti sorbata, specifi čnim svojstvima organske tvari i mineralne površine sorbensa te o pH-vrijednosti sustava. Intenzitet sorpcije svih spojeva u sedimentu iz kojeg je uklonjena organska tvar bio je značajno veći od sorpcije u prirodnom sedimentu, što potvrđuje važnost i moguću dominantnu ulogu mineralne površine u sorpcijskom procesu. Intenzitet sorpcije klorfenola te klortriazina, metiltiotriazina i metoksitriazina u huminskoj kiselini korelirao je s hidrofobnosti spojeva. Veća sorpcija gotovo potpuno protoniranog hidroksiatrazina od hidrofobnijeg, ali neutralnog atrazina upućuje na različita reakcijska mjesta za ova dva spoja, a time i na različite mehanizme sorpcije u huminskoj kiselini