Total occupational exposure during characterisation, conditioning, and securing of radioactive sealed sources : a new dosimetric concept using active electronic dosimeters - Prlić, Ivica; Surić Mihić, Marija; Marović, Gordana; Meštrović, Tomislav, liječnik, 1971- (2009)
Dozimetrijski koncept zaštite od ionizirajućeg zračenja podrazumijeva istraživanje svih mogućih putova kojima radioaktivni materijal nastao u prirodi ili kao posljedica ljudskog djelovanja može ući u okoliš i utjecati na biotu ili onečistiti habitat oštećujući biotu. Taj koncept također uzima u obzir prirodno i umjetno (stvoreno ljudskim djelovanjem) elektromagnetsko ionizirajuće zračenje (γ i X-zračenje). U ovom radu predstavljena je dozimetrijska istraživačka studija kojom se istražuje i procjenjuje ukupna profesionalna izloženost dvaju radnika te izloženost lokalnog habitata ionizirajućem zračenju. Studija je obuhvatila karakterizaciju, kondicioniranje i osiguravanje nekorištenih, uskladištenih zatvorenih radioaktivnih izvora u cilju potvrđivanja i validacije novog aktivnog elektronskog dozimetra (AED) tipa ALARA OD te razvoj nove metodologije praćenja vanjske profesionalne izloženosti u vremenu. Kontinuirano mjerenje i snimanje primljenih vanjskih doza te kao novitet, brzine doze kao funkcije vremena, daju novu i jedinstvenu snimku profesionalnih doza i uzoraka primanja brzine doze na danome radnome mjestu. Rezultati mjerenja profesionalne doze za cijelo tijelo dobiveni uporabom AED-ova uspoređeni su s dozimetrijskim rezultatima [Hp(10)] dobivenim uporabom pasivnih dozimetara (fi lmskih i termoluminiscentnih dozimetara). Provedene su gamaspektrometrijske analize zraka, prašine i silikatnog pijeska te su dobiveni podaci iskorišteni za procjenu moguće unutarnje izloženosti radnika 220Rn inhalacijom zraka ili ingestijom prašine i pijeska. Radi određivanja ukupne profesionalne izloženosti bilo kojeg radnika uključenog u ovaj projekt, provedena su kontrolna mjerenja radona i izračunan je Hazard index (Hex)
Znanstveni skup "Aktualna istraživanja u zaštiti zdravlja radnika i zdravstvenoj ekologiji", Zagreb, 28.11.2008
Bibliografija: 10 jed
Sažetak
Keywords: Medicina rada -- Elektronska dozimetrija