An overview of the 1969-2007 follow-up study of chronic diseases and healthy ageing in Croatia and pertinent publications - Pavlović, Mladen, liječnik, 1935- (Array, 2009)
Opisan je tijek studije o učestalosti kroničnih bolesti u općoj populaciji u Hrvatskoj. U članku se raspravlja o posljednjem pregledu (4. valu) studije provedenom 2005. do 2007. na sudionicima koji su sada stariji od 70 godina. Usprkos selekcijskoj pristranosti (bias) te prirodnom gubitku ispitanika zbog neodaziva na pregled, uzorak je ostao reprezentativan s obzirom na ranije preglede provedene u 1. do 3. valu studije. U članku je naveden popis objavljenih radova proisteklih iz dosadašnjeg istraživanja na istom uzorku populacije. Rezultati studije mogli bi pomoći u promociji zdravog starenja i ukazati na individualne protektivne i rizične zdravstvene čimbenike, a ujedno pridonijeti razvoju nacionalnih i međunarodnih strategija čiji je cilj smanjenje zdravstvenih rizika, naročito u kontroli i prevenciji kroničnih bolesti