Exhaled breath condensate pH in adult Croatian population without respiratory disorders : how healthy a population should be to provide normative data? - Varnai, Veda Marija (Array, 2009)
Ciljevi preliminarnog istraživanja bili su izmjeriti pH-vrijednosti kondenzata izdaha (pH KI) odraslih stanovnika Hrvatske bez dišnih poremećaja te utvrditi kriterije potrebne za defi niranje zdravlja dišnog sustava populacije u kojoj se planiraju utvrditi normalne pH-vrijednosti KI-a. U uzorku od 109 odraslih osoba bez tegoba od strane donjih dišnih putova, sužavajući definiciju "zdravlja", opisane su 4 skupine ispitanika: 1) bez donjih dišnih simptoma (DS); 2) bez gornjih i donjih DS; 3) bez DS i hiperreaktivnosti bronha s normalnim FEV1; 4) bez DS i hiperreaktivnosti bronha s normalnim FEV1, ukupnim IgE i s negativnim prick testom. Medijani pH-vrijednosti nisu se razlikovali između skupina (7,72; 7,73; 7,73; 7,73), ali uvođenjem sve strožih kriterija zdravlja uočen je blag, iako nesignifikantan, porast minimalnih pH-vrijednosti KI-a (6,95; 7,10; 7,20; 7,37). Medijan pH KI s interkvartilnim rasponom u ukupnom uzorku (7,72; 7,63 do 7,76) bio je unutar raspona vrijednosti izmjerenih u istraživanjima drugih autora. Na pH KI nisu utjecali spol, navika pušenja i atopijski status i nije bio povezan s dobi, vrijednostima FEV1 ili ukupnim IgE. Uočeni nesignifikantni trend porasta pH KI nakon uvođenja strožih zdravstvenih kriterija sugerira potrebu daljnjih istraživanja kriterija za defi niranje zdravlja dišnog sustava na većem uzorku