Disturbance of cell proliferation in response to mobile phone frequency radiation - Trošić, Ivančica (Array, 2009)
Istraživanje je provedeno s namjerom utvrđivanja brzine rasta, strukture citoskeleta i mitotskog indeksa (MI) u stanicama izloženim radiofrekvencijskom/mikrovalnom (RF/MW) zračenju u trajanju od 1 h, 2 h i 3 h. Kultura V79-stanica održavana je u standardnim laboratorijskim uvjetima. Stanice su bile izložene zračenju kontinuiranih valova (CW) frekvencije 935 MHz, jakosti električnog polja od (8,2±0,3) V m-1 i prosječne brzine apsorpcije (SAR) od 0,12 W kg-1. Kako bi se odredila kinetika stanične diobe, stanice su za svaki sat izlaganja brojene tijekom četiri dana nakon zračenja. Struktura mikrotubula bila je određena imunocitokemijskom metodologijom. Stanični razmazi bili su analizirani s pomoću fl uorescentnog mikroskopa. Negativno i pozitivno kontrolni uzorci stanica bili su uključeni u studiju. MI je određen brojem stanica u diobi dvadeset četiri sata nakon izlaganja. Pad staničnog rasta primijećen je u uzorcima zračenim tri sata, ali sedamdeset i dva sata nakon izlaganja (p<0,05). U odnosu na kontrolne uzorke, odmah nakon tri sata izlaganja primijećene su jasne promjene u strukturi mikrotubula (p<0,05). MI u stanicama izloženim RF/MW-zračenju nije se razlikovao od MI kontrolnih uzoraka. Čini se da je usporena kinetika diobe stanica posljedica oštećenja mikrotubula izazvanih zračenjem, što nije utjecalo na broj stanica u diobi