Estimation of stability constants of coordination compounds using models based on topological indices - Raos, Nenad (Array, 2009)
Prikazani su načini rješavanja problema procjene konstanta stabilnosti bakrovih(II) i niklovih(II) kelata s aminima, aminokiselinama i peptidima primjenom graf-teorijskih modela. Osebujni problem za koordinacijske spojeve je izbor konstitucijske formule, tj. grafa kompleksnoga spoja, pa su stoga iskušani modeli temeljeni na formuli liganda i više oblika konstitucijske formule kompleksa. Pokazalo se da se najbolji rezultati postižu valencijskim indeksom povezanosti trećeg reda, 3χv. Iskušani su modeli temeljeni na kombinacijama indeksa izvedenih iz molekularnih segmenata. Takvi su se modeli pokazali osobito uspješnima za procjenu stabilnosti miješanih kompleksa.