Stanovništvo Donjeg Miholjca (1870-1880) : predtranzicijsko doba - Brandić, Marija (Array, 2009)
Sažetak: Stanovništvo Donjeg Miholjca, kao i drugog slavonskog istraženog naselja - Drenovaca, pokazuje da u razdoblju od 1870. do 1880. godine u Slavoniji još uvijek nema naznake početka procesa demografske tranzicije. Predtranzicijska obilježja stanovništva Donjeg Miholjca najjače su se očitovala u prirodnom padu, niskoj doživljenoj dobi, ranoj ženidbi i čestim ponovljenim brakovima. Specifičnost Donjeg Miholjca očituje se u negativnom migracijskom saldu, suprotno općem trendu u Slavoniji u tom razdoblju. Zbog toga nije došlo do kompenzacije prirodnog pada, pa je u Donjem Miholjcu, za razliku od Slavonije u cijelosti, zabilježen pad broja stanovnika.Stanovništvo Donjeg Miholjca, kao i drugog slavonskog istraženog naselja - Drenovaca, pokazuje da u razdoblju od 1870. do 1880. godine u Slavoniji još uvijek nema naznake početka procesa demografske tranzicije. Predtranzicijska obilježja stanovništva Donjeg Miholjca najjače su se očitovala u prirodnom padu, niskoj doživljenoj dobi, ranoj ženidbi i čestim ponovljenim brakovima. Specifičnost Donjeg Miholjca očituje se u negativnom migracijskom saldu, suprotno općem trendu u Slavoniji u tom razdoblju. Zbog toga nije došlo do kompenzacije prirodnog pada, pa je u Donjem Miholjcu, za razliku od Slavonije u cijelosti, zabilježen pad broja stanovnika