Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na rast BDP, na zaposlenost i na izvoz u Hrvatskoj - Kersan-Škabić, Ines (Array, 2009)
Sažetak: Zbog velikih iznosa inozemnih investicija po stanovniku koje je Hrvatska privukla, svrha je ovoga rada utvrditi utječu li i na koji način FDI na odabrane (problematične) makroekonomske pokazatelje hrvatskog gospodarstva. U radu se istražuje utjecaj primljenih izravnih inozemnih ulaganja na gospodarski rast, na izvoz i na zaposlenost. Ekonometrijskom analizom (analiza vremenskih nizova, kointegracijske analize i VEC model, dekompozicija varijanci prognostičkih pogrešaka, impulsne reakcije varijabli) izrađena su dva usporedna VAR modela koja su u kointegracijskom prostoru identificirala veoma stabilnu i značajnu dugoročnu Cobb-Douglasovu funkciju proizvodnje. Utvrđeno je da priljev FDI ne utječe na rast BDP i na izvoz, ali na zaposlenost utječe s negativnim predznakom. Zaključuje se da su zbog maloga udjela greenfi eld ulaganja izostali očekivani pozitivni rezultati