Analiza polikloriranih dibenzo-p-dioksina i polikloriranih dibenzofurana u tlu i sedimentu - Klinčić, Darija; Herceg Romanić, Snježana (2009)
U ovom je radu prikazan pregled postupaka analize polikloriranih dibenzo-p-dioksina (PCDD) i polikloriranih dibenzofurana (PCDF), koji se skraćeno nazivaju dioksini, u tlu i sedimentu. Navedeni spojevi nastaju kao nusprodukti u raznim procesima spaljivanja, a zbog svoje postojanosti i toksičnosti opasni su za zdravlje ljudi i životinja. Tlo i sediment zbog visokog sadržaja organske tvari mogu akumulirati dioksine te na taj način postaju važni sekundarni izvori njihove emisije. Analitički postupak određivanja dioksina u takvim je uzorcima složen jer se analit, prisutan u tragovima, mora odvojiti od interferencija, ali i drugih klasa organskih onečišćivala, prisutnih u puno višim koncentracijama. Nakon skupljanja uzorka slijedi ekstrakcija spojeva odgovarajućim otapalom, pročišćavanje ekstrakta od neželjenih spojeva te kvalitativna i kvantitativna analiza. Na kraju ovoga preglednog rada dane su razine PCDD-a i PCDF-a nađene u uzorcima tla i sedimenta
Bibliografija: 38 jed
Summary
Keywords: Onečišćenje okoliša -- Poliklorirani bifenili -- Dioksini