Potentiation of bleomycin lethality in HeLa and V79 cells by bee venom - Oršolić, Nada, biologinja (Array, 2009)
U uvjetima in vitro istražen je inhibitorni učinak pčelinjeg otrova, samog ili združenog s citostatikom bleomicinom, na rast stanica HeLa i V79. Rabljene su sljedeće metode: brojenje stanica, metoda klonskog rasta i apoptoza. Poznato je da neki antagonisti kalcija i kalmodulinski inhibitori povisuju unutarstaničnu razinu protutumorskih lijekova inhibirajući njihov prijenos iz stanice. Unutarstanična akumulacija melitina izravno povećava citotoksični učinak protutumorskog lijeka. Obrada stanica HeLa i V79 u eksponencijalnoj fazi rasta bleomicinom uzrokuje oštećenje DNA ovisno o dozi te smanjenje broja živih stanica. Uočeno je da se letalni učinak bleomicina može pojačati dodatkom neletalne doze pčelinjeg otrova. Pčelinji otrov pritom inhibira popravak nastalih oštećenja u stanicama HeLa i V79 te sprječava oporavak stanica tretiranih bleomicinom. Apoptoza, nekroza i liza mogući su mehanizmi kojima pčelinji otrov inhibira rast i stvaranje kolonija stanica V79, dok HeLa-stanice pokazuju pojačanu otpornost na pčelinji otrov. Istraživanje također potvrđuje mogućnost uporabe pčelinjeg otrova u povećanju citotoksičnosti bleomicina