Environmental noise and annoyance in adult population of Skopje : a cross-sectional study - Ristovska, Gordana (Array, 2009)
Cilj ovog ispitivanja bio je utvrditi dnevne i noćne razine buke u Skopju te njihovu povezanost s osjećajem uzrujanosti u izloženoj populaciji. Provedena su mjerenja buke te razgovori s 510 odraslih ispitanika s pomoću upitnika sastavljenog prema normi ISO/TS-15666. Prosječna dnevna razina buke iznosila je (62±6,45) dB(A), a noćna (56±6,52) dB(A). Trinaest posto ispitanika iskazalo je izrazitu, a 33,5 % umjerenu uzrujanost. Ispitanicima je najviše smetala buka s gradilišta (34 %), prometna buka (24 %) te buka proizišla iz aktivnosti u slobodnome vremenu (18 %). Utvrdili smo statistički značajnu povezanost između dnevne izloženosti buci u rasponu od 61 dB(A) do 65 dB(A) i uzrujanosti (hi-kvadrat=86,14; p<0,001) te statistički značajnu korelaciju (R=0,45; p<0,05). Povezanost između izloženosti noćnoj buci i uzrujanosti utvrđena je već pri 46 dB(A), a napose pri >56 dB(A), uz značajnu korelaciju (R=0,04; p<0,05). Razine uzrujanosti stanovnika Skopja zbog buke slične su onima u razvijenim europskim zemljama. Postoje međutim razlike u izvorima buke, koji su u našem ispitivanju ponajviše građevinske djelatnosti, cestovni promet te buka proizišla iz aktivnosti u slobodno vrijeme. Istraživanje je pokazalo da je procjena uzrujanosti stanovništva vrijedan podatak koji može poslužiti kod izrade urbanističkih planova i javnozdravstvene politike