Nitrofurantoin-induced acute liver damage in pregnancy - Akšamija, Alenka (Array, 2009)
Autori prikazuju rijedak slučaj akutnog oštećenja jetre - akutni toksični hepatitis u 31-godišnje primigravide. U 36. tjednu trudnoće zbog dizuričnih smetnji i dokazanog enterokoka u urinokulturi ordiniran je nitrofurantoin 1x100 mg. Nakon terminski induciranoga poroda zbog hipertenzije, ponovljene laboratorijske pretrage upućuju na značajno povišenje vrijednosti jetrenih enzima uz negativne markere na C i B-hepatitis te subikterus. Koagulogram i crvena krvna slika bili su uredni. Nitrofurantoin se isključuje iz terapije. Abdominalni ultrazvuk upućuje na hepatomegaliju bez fokalnih ili difuznih oštećenja. Nakon isključenja nitrofurantoina iz terapije uz metilprednizolon, vrijednosti jetrenih enzima se normaliziraju, što potvrđuje slučaj toksičnog oštećenja jetre uzrokovanog nitrofurantoinom