Airborne fungi in dwellings for dairy cows and laying hens - Matković, Kristina (Array, 2009)
U zraku nastambi za držanje životinja stvaraju se znatne količine bioaerosola. Njega čine prašina, bakterije, gljivice, endotoksini i plinovi. Brojnost im ovisi o građevinsko-tehničkim značajkama nastambi, naseljenosti životinjama, načinu držanja, temperaturno-vlažnim odnosima u staji i aktivnostima oko hranjenja, mužnje, skupljanja jaja i drugih poslova. Ove čestice, ako su patogene, mogu biti ozbiljna prijetnja za zdravlje ljudi. Mjerenja su obavljana u staji muznih krava te u objektu za nesilice, 2007. godine, tijekom tri jesenja mjeseca. Zrak je uzorkovan na Petrijeve zdjelice sa Sabouraudovim glukoznim agarom, uređajem MAS 100. Nakon obrade u laboratoriju, prema osnovnim i mikromorfološkim osobinama poraslih kolonija identifi cirani su najčešće zastupljeni rodovi gljivica. Srednja vrijednost broja gljivica u zraku staje za muzne krave kretala se od 3,98x103 CFU m-3 do 5,11x104 CFU m-3. Broj gljivica u zraku objekta za nesilice kretao se od 6,89x104 CFU m-3 do 1,13x105 CFU m-3. Ove vrijednosti statistički su se značajno razlikovale na razini p<0,05. U obje pretraživane nastambe najčešće su bili zastupljeni rodovi Aspergillus, Penicillium i kvasnice. U manjem postotku utvrđene su gljivice iz rodova Cladosporium sp., Fusarium sp., Mucor sp., Scopulariopsis sp., Alternaria sp. i Rhizopus sp. Rezultati ovih istraživanja o kvantitativnom i kvalitativnom sastavu gljivica u zraku pretraženih nastambi potpuno su u skladu s vrijednostima zabilježenim u literaturi te se nalaze na donjim granicama opisanih raspona. Utvrđeni broj i rodovi gljivica ukazuju na nužnost daljnjih istraživanja te potrebu postavljanja standardnih vrijednosti glede kvalitete zraka u nastambama za životinje, kao i razvoj vjerodostojnog sustava praćenja navedenih čimbenika, s ciljem stvaranja sigurne hrane i sigurnog okoliša