Prevalence of Candida species in fresh fruit juices - Uhitil, Sunčica; Hađina, Suzana; Granić, Kornelija; Jakšić, Slavica (2009)
Voćni su sokovi tekući ekstrakti voća dobiveni cijeđenjem zrelog voća te su vrlo važan čimbenik u svakodnevnoj prehrani ljudi. Najčešće zastupljeni mikroorganizmi u svježem voćnom soku su kvasci koji preživljavaju niske temperature skladištenja. Svrha ovog istraživanja bila je odrediti prisutnost i brojnost kvasaca u svježim voćnim sokovima uzorkovanim u supermarketima na području Republike Hrvatske, odnosno glavnom gradu Zagrebu. Ukupno su uzorkovana i pregledana 84 uzorka svježe iscijeđenih naranči, limuna, grejpfruta i jabuka. pH-vrijednost se kretala od 2.1 do 4.9. Uzorci su nacijepljivani direktno na Sabouraudov agar s 4 % glukoze (Merck, Njemačka) u skladu s propisanom normom HRN ISO 7954:2002. U sva 84 uzorka utvrđena je prisutnost kvasaca u broju od 0.005x103 do 23x103 CFU mL-1. Identifi kacija je provedena testom API 20 C AUX (bioMérieux, 20 210). Najčešće su izolirani sljedeći kvasci: Candida guillermondii, C. krusei, C. famata, C. spherica, C. colliculosa, C. albicans, Trichosporon mucoides, Kloeckera spp. i kvascu slična gljivica Cryptococcus neoformans. U svim uzorcima C. guillermondii bila je najčešće izolirani kvasac (55.95 %).
2. hrvatski znanstveni simpozij "Gljivice i mikotoksini - zdravstveni aspekti i prevencija", Zagreb, 5.12.2008
Bibliografija: 12 jed.
Sažetak
Keywords: Bezalkoholni napici -- Voćni sokovi -- Mikroorganizmi -- Kvasci -- Candida -- Zdravstveni rizik