A journey through mitogen-activated protein kinase and ochratoxin A interactions - Rumora, Lada (Array, 2009)
Okratoksin A (OTA) posvuda je prisutan mikotoksin za koji se smatra da je potencijalno nefrotoksičan i karcinogen, a može uzrokovati i smrt stanice. OTA se smatra mogućim uzročnikom balkanske endemske nefropatije koju karakterizira povećani rizik od razvoja tumora mokraćnog sustava te različitih drugih vrsta intersticijskog nefritisa. Osjetljivost stanice naspram OTA ovisi ponajprije o koncentraciji mikotoksina, vremenu izloženosti i o unutarstaničnome molekularnom i genskom sklopu. OTA može djelovati na stanicutako što potiče ili inhibira određene signalne putove u stanici poput puta proteinskih kinaza aktiviranih mitogenima (MAPK). Tri glavne MAPK u sisavaca su proteinska kinaza regulirana izvanstaničnim signalima (ERK), kinaza koja fosforilira N-kraj transkripcijskog faktora c-Jun (JNK) i p38 MAPK. Svi članovi porodice MAPK reguliraju različite stanične programe, s time da ERK najčešće stimuliraju preživljavanje stanica, dok JNK i p38 MAPK najčešće uzrokuju umiranje stanica apoptozom. U ovome smo preglednom članku prikazali na koji način stanice odgovaraju na aktivaciju MAPK koju potiče OTA