Ochratoxin A and aristolochic acid involvement in nephropathies and associated urothelial tract tumours - Pfohl-Leszkowicz, Annie (Array, 2009)
Etiologija dijela nefropatija i srodnih im tumora gornjeg dijela mokraćnog sustava koji se dijagnosticiraju diljem svijeta, a posebice na prostoru Balkana, još nije razjašnjena. Rezultati istraživanja provedenih zadnjih 35 godina upućuju na mikotoksine, a posebice okratoksin A (OTA), kao glavne uzročnike. U posljednje vrijeme raspravlja se i o mogućoj ulozi aristolohičnih kiselina (AA). Svrha ovoga preglednog rada jest obrazložiti argumente koji govore u prilog uključenosti mikotoksina kao čimbenika odgovornih za nastanak navedenih bolesti te rasvijetliti zablude oko teze koja govori u prilog uključenosti AA kao mogućeg uzročnika. U članku se raspravlja o razlici između (i) epidemiologije endemske (balkanske) nefropatije (BEN) i nefropatije uzrokovane pod utjecajem aristolohične kiseline (AAN), (ii) karcinogenosti OTA i AA, (iii) kliničkim i patološkim učincima izazvanim pod utjecajem OTA i AA, (iv) izvorima kontaminacije s OTA (hrana, zrak, pitka voda), (v) nastanku DNA-adukata pod utjecajem OTA ili AA, (vi) ulozi genskog polimorfizma i (vii) riziku za malu djecu