Stajališta hrvatske javnosti i časnika oružanih snaga Republike Hrvatske spram pristupanja Republike Hrvatske NATO-u - Smerić, Tomislav (Array, 2009)
Sažetak: U radu se usporedno iznose i analiziraju rezultati anketnih istraživanja stajališta hrvatske javnosti (N=3420) i časnika OS RH (N=596) spram pristupanja Republike Hrvatske NATO-u, provedenih 2008. godine. Pristupanje NATO-u prepoznala je kao najpovoljniju vanjskopolitičku opciju za nacionalnu sigurnost relativna većina građana (37%) i od više od tri četvrtine časnika (76,1%). Potporu pristupanju NATO-u na zamišljenom bi referendumu glasovanjem iskazalo gotovo dvostruko više građana (42,9%) od onih koji mu se protive (23,1%), a za pristupanje glasovalo bi i gotovo četiri petine časnika (78,3%). Očekivanja javnosti od mogućih posljedica pridruživanja zemlje NATO-u uglavnom su povoljna u odnosu na većinu vojnosigurnosnih, političkih i gospodarskih posljedica. Iznimku čini očekivanje povećane izloženosti zemlje terorističkom djelovanju (koje dijele i časnici) te mogućnosti ograničavanja državne političke samostalnosti. Pretežno negativne posljedice građani očekuju i na lokalnom socijalnom i ekološkom planu. Procjene časnika naglašenije su pozitivne u odnosu na većinu očekivanih vojnosigurnosnih, političkih i gospodarskih posljedica, pri čemu negativne posljedice, za razliku od građana, časnici ne očekuju ni na socijalnom ni na ekološkom planu. U cjelini, rezultati pokazuju razmjernu podudarnost orijentacija javnosti i časnika, pri čemu časnici naglašenije iskazuju potporu pristupanju NATO-u