Contaminants of medicinal herbs and herbal products - Kosalec, Ivan (Array, 2009)
Ljekovito bilje i biljni proizvodi već tisućljećima nalaze široku primjenu u različitim sustavima tradicionalnog liječenja. Stoga je njihova neškodljivost, ponajprije uvjetovana kakvoćom biljne sirovine, od izuzetne važnosti za javno zdravstvo. Od mogućih čimbenika koji utječu na kakvoću ljekovitog bilja i biljnih proizvoda ovaj pregledni rad osvrće se na najčešće prisutna biološka (mikroorganizmi) i kemijska onečišćenja (mikotoksini, toksični elementi poput teških metala te ostaci pesticida). S ciljem postizanja ujednačenih standarda kakvoće te osiguranja sigurnosti primjene biljnih proizvoda od vitalne su važnosti zakonski propisi koji moraju u odgovarajućim regulatornim okvirima obuhvatiti ovu skupinu proizvoda s naglaskom na sprječavanju i ispitivanju njihovih mogućih onečišćenja