Razmjeri problematike povezane s dugotrajnom preradom i uporabom azbesta - Trošić, Ivančica (Array, 2009)
Diljem svijeta provode se mjere za zabranu rudarenja, prerade, uporabe i trgovine azbestom i materijalima koji sadržavaju azbest. Ipak, azbest će tijekom ovog stoljeća biti ekonomsko-industrijski, zdravstveni, socijalni i ekološki problem. Stogodišnjom preradom i uporabom azbestnih minerala naslijedili smo oko pet tisuća proizvoda koji sadržavaju jednu ili više vrsta azbesta, a većina ih je još u uporabi. Države EU prihvatile su g. 1999. obvezu izvršenja niza mjera za prestanak uporabe azbesta. Azbest je danas prisutan u svakodnevnom okolišu. Oslobađa se iz materijala prilikom obnavljanja, rušenja, održavanja i gradnje. Emisiju azbestnih vlakana uzrokuje bušenje, propuhivanje, ukrcaj, prijevoz i nepropisno pohranjivanje azbesta ili materijala koji sadržavaju azbest.