Zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadržava azbest u Republici Hrvatskoj - Mladineo, Vinko (Array, 2009)
Radi sustavnog zbrinjavanja azbestnog otpada na području cijele Hrvatske Vlada Republike Hrvatske svojom Odlukom od 31. srpnja 2008. godine zadužila je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu hitnih mjera u organizaciji sustava skupljanja i zbrinjavanja građevinskog otpada koji sadržava azbest. Temeljem toga Fond uspostavlja sustav skupljanja i zbrinjavanja građevinskog otpada koji sadržava azbest, što podrazumijeva izgradnju 45 posebnih kaseta za odlaganje građevinskog otpada koji sadržava azbest u okviru postojećih odlagališta komunalnog otpada koja su u postupku sanacije i sklapanje ugovora s ovlaštenim skupljačima građevinskog otpada koji sadržava azbest od strane pravnih i fi zičkih osoba. Fond je već zbrinuo 8.000 m³ azbestnocementnog otpada iz kruga tvornice Salonit d.d. u stečaju, sanirao 5 divljih odlagališta na kojima je zatečen građevinski otpad koji sadržava azbest, proveo sanaciju kave na kojoj se nalazi nogometno igralište “Omladinac” u Vranjicu, a koja je bila kontaminirana azbestom, a uskoro će se početi i s daljnjim aktivnostima na sanaciji kruga tvornice Salonit d.d. u stečaju i Mravinačke kave. Imajući u vidu štetnost azbesta, Fond je s nevladinim udrugama pokrenuo ekološko-edukativnu kampanju