Očekivanja vezana uz bolesti izazvane azbestom nakon zabrane upotrebe azbesta - Šarić, Marko, liječnik (Array, 2009)
U povodu zabrane uporabe azbesta analizirana su ukratko dosadašnja iskustva s obzirom na učestalost pojedinih patoloških entiteta “azbestne bolesti” u nas. Razmotreni su podaci o azbestozi te rezultati odabranih epidemioloških istraživanja o malignomima poplućnice, tumorima gastrointestinalnog trakta i pluća provedenih na područjima sa značajnim izvorima profesionalne i okolišne izloženosti azbestu. Incidencija tumora koji se mogu povezivati s učincima azbesta uspoređivala se s očekivanom (Hrvatska u cjelini) te međusobno s obzirom na područja: primorski dio – kontinentalni dio. Na osnovi prikazanih podataka odnosno dobivenih rezultata razmatrani su problemi s kojima ćemo se suočavati u razdoblju koje je pred nama te okvirni pristup u njihovu rješavanju. S obzirom na dugu latenciju u razvoju malignoma, što je posebno aktualno u nastanku malignog mezotelioma poplućnice, istaknuto je da ćemo se s time kao posljedicom prethodne izloženosti azbestu još dugo susretati.