Determinante psiholoških odstupanja u osoba s cerebrovaskularnim inzultom - Galić, Slavka (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlikuju li se osobe s povišenim rezultatima i bez njih na kliničkim ljestvicama na inventaru ličnosti nakon cerebrovaskularnog inzulta po demografskim karakteristikama, intervalu od cerebrovaskularnog inzulta, učestalosti prijašnjih psihijatrijskih poremećaja, onesposobljenosti za obavljanje prijašnjega posla, prisutnosti hemipareze i afazije, lateralizaciji i lokalizaciji lezije mozga, razini intelektualnih, mnestičkih i izvršnih funkcija. U istraživanje su uključene 73 osobe s cerebrovaskularnim inzultom koje su upućene na neuropsihologijsko ispitivanje u jednoj općoj bolnici. Na osnovi rezultata na MMPI-201 sudionici su podijeljeni u dvije skupine: s povišenim rezultatima na kliničkim ljestvicama (N=39) i bez povišenih rezultata (N=34). Skupine su se statistički značajno razlikovale prema radnom statusu, lateralizaciji lezije i rezultatu na podtestu pamćenja brojeva. U skupini osoba s povišenim rezultatima na kliničkim ljestvicama bilo je više osoba s lezijama koje su uključivale lijevu i desnu hemisferu. Rezultati upućuju na važnost nekih nepovoljnih životnih događaja u psihopatološkim odstupanjima nakon cerebrovaskularnog inzulta i pokazuju da ona nisu povezana samo s kliničkim varijablama, iako ima pokazatelja da obostrane lezije povećavaju rizik za psihopatološka odstupanja